Faglig viden

Gluten intolerance (cøliaki)

Reaktioner på gluten kan komme til udtryk på følgende måder:

  • Cøliaki: En autoimmun reaktion på gluten, som ødelægger fimrehårene i tyndtarmen.
  • Glutenallergi/ glutenintolerance: Dele af immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på gluten.
  • Non-cøliaki-gluten-intolerance: En person som er særlig sensitiv overfor gluten.
  • Reaktioner på neuropeptider eller morfinpeptider: Kan forårsage psykiske og følelsesmæssige reaktioner når ufordøjede kæder af gluten og mælkeproteinet kasein passerer tarmen (som kan være overbelastet).

Reaktioner på gluten er typisk:

  • Tynd, hård eller ildelugtende afføring
  • Oppustet mave
  • Sure opstød
  • Fordøjelsesbesvær eller irritabel tarm
  • stofskifteproblemer
  • smerter i led, muskler, knogler og gigt
  • træthed (evt. pga. blodmangel)
  • Psoriasis, eksem eller væskefyldt udslæt
  • Depression og humørsvingninger
  • Nedsat vækst eller forsinket pubertet
  • Infertilitet

Gluten findes naturligt i:

  • Hvedemel
  • Hvedflager
  • Hvedekim
  • Hvedeklid
  • Hvedekerner, hele eller knækkede
  • Sigtemel
  • Rugmel
  • Rugkerner
  • Spelt
  • Grahamsmel
  • Durummel
  • Bulgur
  • Enkorn
  • Emmer
  • Semulje
  • Byggryn
  • Bygkerner
  • Cous-cous

Gluten kan også findes i bl.a.:

  • Pasta
  • Rasp
  • Pizzabunde fremstillet af durum, hvede eller spelt
  • Morgenmadsprodukter
  • Nudler
  • Øl (visse typer af Cognac og whisky)
  • Jævning
  • Madlavningsfløde baserert på hvede

For mere information om gluten intolerance på sundhedsstyrelsens hjemmeside; www.sundhed.dk eller på Astma -og allergiforbundets hjemmeside; www.astma-allergi.dk

HUSK! Tal med lægen, hvis du mener, at du ikke tåler gluten. Det er vigtigt, at tale med din læge inden du går i gang med kostændringer, da det kan have indflydelse på eventuelle tests i et udredningsforløb!

Kalk og D-vitamin anbefalinger

Generelle anbefalinger for D-vitamintilskud med henblik på forebyggelse af D-vitaminmangel (ifølge Sundhedsstyrelsen)

 10 µg (400 IE) D-vitamin dagligt anbefales til:

  • Børn 0 – 2 år (D-dråber*)
  • Gravide
  • Børn og voksne med mørk hud
  • Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
  • Personer som sjældent kommer udendørs eller som undgår sollys

 

20 µg (800 IE) D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium anbefales til:

  • Personer over 70 år
  • Plejehjemsbeboere
  • Personer i øget risiko for knogleskørhed (osteoporose) uanset alder

 

Øvre sikre grænse for indtag

Den øvre sikre grænse for dagligt indtag er ifølge Sundhedsstyrelsen fastsat til 25 µg for børn op til 10 år og 50 µg for voksne (inkl. gravide og ammende) samt børn fra 11 år. Højere doser kan tolereres i kortere tid, hvis det anbefales af lægen med henblik på behandling af D-vitaminmangel.

Midaldrende og ældre skal formentlig have livslangt tilskud, mens behandlingsvarigheden hos yngre må bygge på en konkret vurdering af livsstilsfaktorer som har indflydelse på D-vitaminniveauet.

Tal med din læge, hvis du er i tvivl om du får nok D-vitamin gennem din livsstil.

*En multivitamintablet til børn indeholder 10 µg D-vitamin. Hvis du som forælder ønsker at give dit barn en multivitamintablet (tidligst fra 1 ½ års alderen på grund af risiko for fejlsynkning), dækker det behovet og barnet skal ikke have D-dråber.

 

Generelle anbefalinger for kalktilskud med henblik på forebyggelse af kalkmangel (ifølge sundhedsstyrelsen)

En kost rig på proteiner og mejeriprodukter er med til at forbedre optagelsen af calcium. Det anbefales at vokse dagligt tilfører kroppen 800-900 mg calcium, hvilket ikke er problematisk at opnå i en kost med mejeriprodukter, bladgrøntsager og fisk.

For de mindste børn går anbefalingerne fra 360 mg dagligt, og for ammende kvinder op til 1200 mg dagligt, dette er som nævnt nemt at opnå, da den danske gennemsnitskost for et voksent menneske, indeholder ca. 1080 mg.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at ca. ½ liter mager mælkeprodukt dvs. drikkemælk plus surmælksprodukt, vil være passende for de fleste danskere og vil sikre, at man får dækket sit calciumbehov. Hvis man spiser sundt og efter kostrådene vil der dog kunne nøjes med mindre, ca. 250 ml.

Se evt. listen nedenfor udarbejdet af Sundhedsministeriet, for en mere specifik liste over fødevarer, som indeholder calcium og den anbefalede daglige tilførsel.

Som den skarpe læser nok har set, er der uoverensstemmelse mellem anbefalingerne af calcium for børn (fra 360 mg op til 600 mg), og er du i tvivl om, hvor meget calcium dit barn indtager og om det skal have et supplement i form af kosttilskud, så tal med lægen.

Skema for anbefalede daglig tilførsel (ADT) af vitaminer og mineraler:

Vitaminer

Hovedkilder i dansk kost ADT* for børn fra 1 – 10 år ADT* for voksne og børn fra 11 år   og derover
A-vitamin Smør, margarine, kød, lever og   grøntsager 400 mikrogram 800 mg
B1-vitamin (Tiamin) Kornprodukter og svinekød 0,7 mg 1,1 mg
B2-vitamin (Riboflavin) Mælk, ost, kød, fisk og   kornprodukter 0,8 mg 1,4 mg
B6-vitamin (pyridoxin) Kød, fisk, grøntsager og   kornprodukter 0,8 mg 1,4 mg
B12-vitamin (cyanocobalamin) Lever, kød, fisk, mælk og ost 1 mikrogram 2,5 mikrogram
Folinsyre fuldkornsprodukter, æg og lever 75 mikrogram 200 mikrogram
Niacin Kød, fisk, mælk og ost 9 mg 16 mg
Pantothensyre Lever, kød, fisk og mælk 2 mg 6 mg
Biotin Lever, æg, gær og kornprodukter 8 mikrogram 50 mikrogram
C-vitamin Fuldkornsprodukter, bælgfrugter,   mælk, æg, grøntsager og frugt 40 mg 80 mg
D-vitamin Fisk, kød og æg 10 mikrogram 5 mikrogram
E-vitamin Planteolier, plantemargarine,   nødder, fisk og æg 5 mg 12 mg
K-vitamin Bladgrøntsager 30 mikrogram 75 mikrogram

Mineraler

Hovedkilder   i dansk kost ADT* for   børn fra 1 – 10 år ADT* for   voksne og børn fra 11 år og derover
Calcium Mejeriprodukter, grønne grove   grøntsager og små fede fisk 600 mg 800 mg
Fosfor Mælk, kød, fjerkræ og fisk 470 mg 700 mg
Magnesium Grøntsager, fuldkornsprodukter,   kød og indmad 85 mg 375 mg
Jern Kød og kornprodukter 8 mg 14 mg
Zink Kød, ost, mælk og   fuldkornsprodukter 5 mg 10 mg
Kobber Skalddyr, nødder, rosiner og lever 0,34 mg 1 mg
Jod Mælk, fisk og æg 70 mikrogram 150 mikrogram
Mangan Fuldkornsprodukter, grøntsager,   frugt og nødder 1,2 mg 2 mg
Chrom Kød, ost, skaldyr, nødder og gær 11 mikrogram 40 mikrogram
Selen Kød, fisk, mælk, ost og æg 20 mikrogram 55 mikrogram
Molydæn Mælk, skaldyr, nødder og   kornprodukter 17 mikrogram 50 mikrogram

 

Kilde for ADT: Sundhedsministeriets bekendtgørelse 683 af 21.07.2003 om kosttilskud.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *