Bag kulissen

661_10151296256230196_1764477496_nOm mig…

Jeg er uddannet farmakonom og har beskæftiget mig med sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse gennem hele min uddannelse. Jeg tror på, at den mad vi spiser har stor betydning for kroppens velbefindende og har på egen krop mærket hvor syg kroppen kan blive af de forkerte fødevarer.

I sommeren 2012 blev jeg gift og i december 2013 kom vores fantastisk søn til verden.

Sådan blev bloggen til..
I mine teenage-år og under min uddannelse oplevede jeg ofte stærke smerter i maven, som varede fra ½ time op til 24 timer. Mine symptomer var kraftige smerter, som typisk startede øverst omkring mavesækken og som bevægede sig længere og længere ned gennem tarmen og afslutningsvis endte med voldsom diarre. Derudover havde jeg koldsved og meget ildelugtende luftafgang.

Feminint? Nej, ikke ligefrem!

I en lang periode troede jeg, at det var madforgiftning, men da jeg havde oplevet 4 voldsomme ture indenfor et par måneder, måtte jeg tænke i nye baner.

Min mor var den første, som mistænkte cøliaki (gluten intolerance) som synderen bag mine maveproblemer og efter at have udelukket mavesår via en gastroskopi, gik jeg i gang med en gluten- og laktosefri diæt (uden at have kontaktet lægen først).

Allerede få dage inde i forløbet kunne jeg mærke en stor forskel. Jeg var mindre oppustet (hvilket jeg ikke havde lagt så meget mærke til før jeg stoppede med gluten og laktose) og jeg havde ingen diarre, smerter eller ildelugtende luftafgang. HURRA!

Efter 3 måneder på min diæt havde jeg tabt mig et par kilo – dejligt, men mere overraskende var de antal cm om hofte og mave, som var forsvundet uden flere timers ekstra træning hver dag. Jeg havde smidt 6 cm om maven og 12 cm om hofterne. Da jeg under min diæt var i gang med eksamenslæsning var der ikke tid til ekstra motion og min daglige cykeltur til og fra arbejde på under 5 km var det eneste, som kunne kategoriseres som værende nogen form for motion. Udover tab af cm på kroppen havde jeg også pludselig meget mere energi og faldt ikke længere i søvn på sofaen før kl. 20.00, som jeg havde for vane før diæten.

Med mine fantastiske resultater i hånden gik jeg til lægen og bad om at blive udredt for cøliaki og laktose-intolerance. Lægen sendte mig videre til gastroenterologisk afdeling på sygehuset og her begyndte et længere forløb med blodprøver, laktose-intolerance-test og gastroskopi af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Jeg forventede at laktose-intolerance-testen ville være positiv, fordi jeg havde mange symptomer, som pegede i den retning. Til min store overraskelse var alle test negative og sygehuset afsluttede mit udredningsforløb.

Desværre er der mange laktose-intolerante mennesker i Norden, hvis tests alle er negative og dermed står de tilbage uden videre hjælp og må selv forsøge at finde en løsning på sit problem. Senere har jeg fået at vide, at min lange diæt kan have været skyld i, at jeg ikke har reageret på testene, da mave-tarm systemet har haft en periode, hvor den fik ro og kunne genopbygge sig selv.

Da jeg startede diæten brugte jeg adskillige timer foran computeren og på biblioteket for at finde opskrifter, som var lige til at gå til og ikke krævede, at jeg brugte hele min elevløn på særlige fødevarer. Det har været en lang rejse og jeg har flere gange smidt bagværk og lignende ud, fordi det bare ikke smagte godt – når nu jeg har været vant til, at rugbrød smager af rugbrød og mælk af mælk!

Derfor har jeg valgt at lægge mine opskrifter ind, så andre kan søge inspiration til let og lækkert mad uden gluten -og/eller laktose og som ikke ønsker at bruge hele opsparingen på særlige fødevarer ej heller vil gå på kompromis med smagen!

God opdagelsesrejse til dig 🙂

Med venlig hilsen

Josefine Holmberg Baslund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *